تعویق الحاق کرانه باختری و چالشهای پیش روی رژیم صهیونیستی
«علی عبدی»، کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی با بیان اینکه عواملِ متعددی را در تعویق تصمیم نتانیاهو در خصوص الحاق کرانه باختری باید در نظر گرفت، خاطرنشان کرد: «تزلزل دولت آمریکا به دلیل وضعیتِ متزلزل داخلیاش و همچنین بازخوردهایِ منفی که از منطقه و اروپا گرفت این کشور را به این نتیجه رساند که اجرای چنین تصمیمی میتواند باعث پیچیدهتر شدن اوضاع داخلیاش شود. طرحی که میخواستند به واسطه آن موفقیتی برای دولتشان رقم بزنند و مقداری به خروج از این وضعیت کمک کند، عملاً ممکن بود وضعیت را پیچیدهتر و اوضاع او را از آنچه هست بدتر کند.»
بیثباتی در دولت نتانیاهو نسبت به طرح الحاق
وی با بیان اینکه بازخوردهایِ کشورهای منطقه، هم کشورهایِ عرب همسو و غیرهمسو و هممحور مقاومت و گروههای مقاومت فلسطینی در این ماجرا صاحب نقش هستند، افزود: «یکی از عوامل مهم، وضعیت داخلی رژیم صهیونیستی و دولت تازه شکل گرفته است. در شرایط فعلی دولت نتانیاهو به خصوص نسبت به مسئله الحاق، وضع با ثباتی ندارد.» این تحلیلگر مسائل رژیم صهیونیستی ادامه داد: «اگرچه به نظر میآید در لیکود اجماع وجود دارد اما خارج از آن گروهها و احزاب دیگر چنین اجماع و نظری ندارند و بعضاً مواضع متفاوتی نشان دادهاند؛ مانند «ایهود اولمرت» که اساساً قائل به این نیست که این اتفاقات برای رژیم صهیونیستی مثمر ثمر و گامی به پیش خواهد بود.»
عبدی با بیان اینکه اختلافات داخلی به خصوص میان نهادهای امنیتی در این رژیم شدید است، توضیح داد: «از یکسو سازمان اطلاعات نسبت به این مسئله ابراز نگرانی میکند اما ارزیابی موساد این است که هیچ اتفاقی نمیافتد و هیچ تهدید نگرانکنندهای وجود ندارد! درصورتی که قطعاً برآوردهایِ سازمان امنیت و یا سازمان اطلاعات ارتش به واقعیت نزدیکتر است؛ چرا که حیطههای امنیتِ داخلی در اختیار سازمان امنیت است.» وی اضافه کرد: «از سوی دیگر هم نگرانیهایی نسبت به واکنشِ گروههای مقاومت و به طور غیرمستقیم ایران و حزبالله و گروههایِ مقاومت بیرون از سرزمینهای اشغالی وجود دارد. به طور کلی با بازتاب داخلی و بینالمللی که آنها داشتند عملاً احساسِ دولت رژیم صهیونیستی این بود که هزینهها سنگین خواهد بود و دستِ کم در این شرایط آمادگی پرداخت آن را ندارند؛ چراکه موج دوم کرونا در شرایط فعلی در سرزمینهایِ اشغالی شدت گرفته و فشارِ اقتصادی، روانی و بهداشتی و امنیتی آن شرایط ویژهای را رقم زده است.»
عبدی گفت: «با وجود خیرهسریهای شخص نتانیاهو، او نتوانست این نگرانیها را نادیده بگیرد. به خصوص اینکه همپیمانش، بنی گانتس هم نسبت به این مسئله چندان همراهی نشان نداد و مواضع دو پهلویی داشت که حاکی از این بود که او نمیتواند با نتانیاهو همراهی کند.»
بیعملی تشکیلات خودگردان و فتح
وی در خصوص انتشار برخی اخبار مبنی بر اتحاد فتح و حماس علیه طرح الحاق کرانه باختری و احتمال تداوم و تأثیرگذاری آن، اظهار داشت: «به نظر نمیرسد از طرف دولت خودگردان گامی در این خصوص برداشته شود. حتی در رابطه با فتح هم، چنین تحلیلی وجود دارد. چراکه آنها آنچنان در وادیِ سازش با رژیم صهیونیستی پیش رفتهاند که این تحولات چندان برایشان موضوعیت ندارد. آنها مجبورند مواضع رادیکال نشان دهند تا متهم نشوند؛ اما در عمل کارِ چندانی صورت نمیدهند و امیدی به آنها نیست. اگر امیدی وجود داشته باشد تنها به حماس و جهاد اسلامی و گروههای مقاومت اسلامی است.»
اروپا ترمزی برای رژیم صهیونیستی نیست
این کارشناس تحولات رژیم صهیونیستی با تأکید بر اینکه مواضعِ اروپا بیشتر مواضعی لفظی است، اضافه کرد: «اروپا در جایگاهی نیست که بتواند برای سیاستهای رژیم صهیونیستی ترمزی باشد. ضمن اینکه اراده جدی برای برخورد با آنها ندارد و اعلام این مواضع تنها با این هدف است که میزانِ رادیکالیسم دولتِ صهیونیسم را مهار کند، و اِلا ارادهای برای مقابله با این رژیم در اروپا وجود ندارد و هیچ امیدی به آنها نیست.» عبدی تأکید کرد: «مباحثی مانند فشارهای اقتصادی و تحریم که از سوی اروپا مطرح میشود هم بیشتر صوری است؛ ضمن اینکه در مقابلِ آمریکا آنها حرفی برای گفتن در این حوزه ندارند و مقداری هم سعی میکنند نقش پلیس بد و خوب را بازی کنند. اگر آمریکا پلیس بد است اروپا سعی میکند نقشِ پلیس خوب را بازی کند و اِلا چندان تضادی با یکدیگر ندارند.»
وی با بیان اینکه طرحهایی مانند الحاق کرانه باختری عموماً از طرفِ نتانیاهو و با هدف مصرف داخلی دنبال میشود، گفت: «نتانیاهو با چنین مواضعی میخواهد دست بالا را در لیکود داشته باشد و هم اینکه در فضای سیاستِ داخلی بدون رقیب ظاهر شود و خود را به عنوان سیاست ورزی درجه یک و دنبال کننده آرمانها و اهدافِ سوپر صهیونیستی جلوه دهد. البته تاکنون هم برایش دستاوردهایی داشته و موفق بوده است.»
نتانیاهو بنی گانتس را از محبوبیت انداخت
عبدی توضیح داد: «حتی اگر دولت آنها به هم بخورد و انتخاباتِ مجددی برگزار شود به نظر میرسد شرایطِ نتانیاهو نسبت به انتخابات دورِ قبل بهتر شده است؛ چرا که با بازی شطرنج پیچیده سیاسی که در صحنه رقابتهای سیاسی پیاده کرد عملاً بنی گانتس را از دور خارج کرد و از محبوبیت و مشروعیتی که داشت انداخت. با اتحاد و ائتلافی که با هم به وجود آوردند عملاً باعث شد بیش از نیمی از حزب آبی - سفید از بنی گانتس جدا شوند و حتی همپیمانانش هم نقش اپوزیسیون نتانیاهو در کنست را به عهده بگیرند.» به عقیده این کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی؛ اینها هم جزء موفقیتهایِ نتانیاهو است. او در حال بازی با این برگ است و هوشمندانه رفتار کرد. اگرچه به شدت فردی دیکتاتور، خودسر و خیرهسر است اما در فضای داخلی بیرقیب است و سایه سنگین او تا زمانی که حضور دارد بر سیاست داخلیِ رژیم سنگینی میکند.
وی با بیان اینکه نتانیاهو مجبور است بنا به شرایط از الحاقِ کرانه باختری عقبنشینی کند، گفت: «او سعی دارد در اولین فرصت مسئله را به جریان بیندازد و رایزنیها با آمریکا ادامه دارد. البته شرایط داخلی آمریکا و اینکه ترامپ در دور بعدیِ ریاست جمهوری حضور خواهد داشت یا خیر بسیار مؤثر است. اگر رئیسجمهورِ بعدی آمریکا «جو بایدن» شود قطعاً این همراهی که ترامپ نشان میدهد، نشان نخواهد داد و با تغییر شرایط، روابط به دوره اوباما - نتانیاهو برمیگردد؛ اما در هر حال نتانیاهو سعی میکند تا قبل از انتخابات اتفاقاتی را رقم بزند و حرکتی را انجام دهد.»
منبع تحلیل: شورای راهبردی روابط خارجی
توضیح:
«گزارشات و تحلیلهای راهبردی ارائه شده از منابع معتبر داخلی و خارجی صرفاً برای آشنایی و تنویر افکار نخبگان و مدیران راهبردی کشور با تحلیلهای راهبردی روزآمد بوده و لزوماً منطبق با دیدگاهها و نظرات دانشگاه عالی دفاع ملی نمیباشد.»
نظر شما :