هیچ‌گاه به آمریکا اعتماد نکردیم

۱۱ مرداد ۱۴۰۰ | ۰۷:۵۹ کد : ۴۲۰۸ اخبار سیاسی اخبار ملی اخبار اصلی
تعداد بازدید:۱۲۴۶
هیچ‌گاه به آمریکا اعتماد نکردیم

دکتر «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه کشورمان روز یکشنبه (۱۰ مرداد ۱۴۰۰) در حاشیۀ آخرین جلسۀ هیئت دولت دوازدهم در جمع خبرنگاران اظهار کرد: «اینکه آمریکا و اروپا کشورهای بدعهدی هستند و نتوانستند به عهد خودشان وفا کنند نشان دهندۀ این نیست که ما به آن‌ها اعتماد کردیم، نشانه این نیست که ما بد مذاکره کردیم بلکه نشان دهنده این است که یک رشته از کشورها در دنیا هستند که به مقررات بین‌المللی متعهد نیستند.»

دکتر ظریف گفت: «ما به عنوان جمهوری اسلامی موظف هستیم ضمن اینکه با دنیا تعامل می‌کنیم، با چشم باز تعامل کنیم، ما به هیچ‌کسی نباید اعتماد کنیم. روابط بین‌الملل محل اعتماد کردن نیست. به نزدیک‌ترین همسایه، دوست و متحد هم نمی‌شود اعتماد کرد. البته ما متحد نداریم.» وی افزود: «من شهادت می‌دهم که هیچ‌کدام از مذاکره کنندگان، هیچگاه به آمریکا اعتماد نکردند. اگر ما می‌خواستیم اعتماد کنیم، نتیجۀ کار ما همان سند دو صفحه‌ای می‌شد که ترامپ با برخی امضا کرد. اگر می‌بینید ما ۱۶۰ صفحه سند به نتیجه رساندیم به خاطر بی اعتمادی بود. برای این بود که می‌خواستیم همۀ زوایا را بیان کنیم.» وزیر امور خارجه تأکید کرد: «مردم بدانند، همانطور که رهبر معظم انقلاب فرمودند، هیچگاه نباید به خارجی اعتماد کرد، هیچگاه نباید بر اساس اعتماد به خارج برنامه‌ریزی کرد و همیشه باید بر اساس اعتماد به مردم خودمان برنامه‌ریزی کنیم.»

دکتر ظریف تأکید کرد: «باید مردم و توان ملی را باور داشته باشیم و نباید فکر کنیم آمریکا هرچه اراده کُنَد، می‌شود، آمریکا قدر قدرت نیست.» وی افزود: «برجام را آمریکا به ما تحمیل نکرد، اگر تحمیل کرده بود، امروز دنبال اضافه کردن موضوعاتی به برجام نبود. این را بپذیریم که می‌توانیم با سربلندی تعامل کنیم.» وزیر امور خارجه گفت: «توصیه من به وزیر خارجه آینده این است که همیشه دقیق نگاه کند، دقیق گزارش دهد، دقیق دیدگاه‌های خود را بیان کند ولی در مقام عمل از سیاست کشور دفاع و آن را دنبال کند. وزیر خارجۀ یک وظیفه مشاور و یک وظیفه مدافع دارد.» دکتر ظریف گفت: «وظیفه مشاورت و دفاع را نباید با هم مخلوط کرد.»

وزیر امور خارجه با بیان اینکه رفع تحریم‌ها یکی از نیازهای کشور بود، گفت: «بدون اینکه کشور بخواهد چشم‌اش به خارج باشد، وظیفه داریم به عنوان دستگاه سیاست خارجی، بار را از دوش اقتصاد کشور برداریم. تلاش کردیم و در این زمینه موفقیت‌هایی هم در دوسال اول بود. نتیجه آن هم رشد بی‌سابقۀ اقتصاد کشور بود.» دکتر ظریف گفت: «من طی نامه‌ای که دو هفته قبل به دبیرکل سازمان ملل نوشتم، تاریخچۀ این بدعهدی‌ها را از تقریباً شهریور سال ۱۳۹۵ ثبت کردم. این به صورت یک کتاب ظرف امروز و فردا منتشر خواهد شد. این نشان دهندۀ این است که ما تلاش خودمان را کردیم.» وی گفت: «عوامل بیرون دولت و کشور مانع از این شد که ما به نتیجه‌ای که می‌خواهیم برسیم. ما باید در دوران کرونا برای مردم واکسن تهیه می‌کردیم. در واکسن باید به تولید داخل توجه می‌کردیم اما ما به عنوان وزارت خارجه باید برای دسترسی به واکسن خارجی کمک می‌کردیم.»

وی ادامه داد: «ما آمریکایی‌ها را در برجام شکست دادیم. وقتی خواستند از برجام خارج شوند، به‌رغم اینکه قدرت اقتصادی آمریکا توانست فشارهایی را به مردم وادار کند اما سه بار در ظرف دو ماه، آمریکایی‌ها در سازمان ملل شکست خوردند. این بی‌سابقه است. مردم ما به دنیا ثابت کردند آن کسی که باید رفتارش را تغییر دهد آمریکا است.» وی در پاسخ به این سوال که در دوران وزارت خود چه کاری را می‌خواستید انجام دهید و نشد؟ گفت: «دلم می‌خواست بتوانیم سرمایۀ بیشتری را وارد کشور کنیم ۸.۵ میلیارد دلار پیشنهاد سرمایه‌گذاری بود. اگر فرصت می‌کردیم که این سرمایه‌ها را جذب کنیم، قطعاً تحریم ایران دشوارتر می‌شد.» وزیر امور خارجه گفت: «ما از دو طریق می‌توانیم خودمان را نسبت به تحریم واکسینه کنیم. یکی از طریق وابسته کردن دنیا به خودمان و دوم کاهش آثار تحریم است، همانی که رهبر معظم انقلاب با عنوان اقتصاد مقاومتی از آن یاد کردند. این دو نکته می‌تواند مانع تحریم شود. یک قسمتی از آن در اختیار وزارت امور خارجه نیست.»

دکتر ظریف گفت: «ما به هیچ بیگانه‌ای اعتماد نداریم، نه اینکه به غرب اعتماد نداریم، ما به غیر از خدا و مردم به هیچ‌کسی اعتماد نداریم. راه زندگی در دنیا این است. اما اعتماد نداشتن به معنی تعامل نکردن نیست.» وی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است دولت دکتر رئیسی تصمیم بگیرد که مذاکرات احیای برجام را ادامه ندهد، افزود: «صلاح مملکت خویش خسروان دانند. حضرت آقای رئیسی هرچه تصمیم بگیرند، منتخب مردم هستند و روی چشم ما جا دارند.» وزیر امور خارجه گفت: «ایران کشوری است که چندین هزاره باقی مانده و بالنده بوده است و در آینده نیز همین بالندگی را تا ظهور حضرت بقیه الله ادامه خواهد داد.» دکتر ظریف تأکید کرد: «برجام یک تحول موقتی برای خارج کردن ایران از فصل هفتم منشور ملل متحد بود. اگر برجام به نفع ما نبود، امروز آن‌ها برای ادامۀ برجام شرط و شروط نمی‌گذاشتند. آن‌ها احساس می‌کنند که در برجام مغبون شدند، آن‌ها احساس می‌کنند که باید مسائل منطقه‌ای و موشکی را به برجام اضافه کنند.» وی ادامه داد: «ما می‌گوئیم برجام بدون یک حرف کم و زیاد باید ادامه داشته باشد. آمریکا و اروپا می‌گویند باید مسائل دیگر را به برجام اضافه کنید.»

منبع خبر: خبرگزاری فارس

کلید واژه ها: اعتماد اعتماد نداریم برجام خارجه امور خارجه وزیر امور خارجه کردیم آمریکا دکتر دکتر ظریف


نظر شما :