از بازنگری سیاست خارجی برخی کشورها در قبال سوریه استقبال میکنیم
دکتر «حسین امیرعبدالهیان»، وزیر امور خارجه کشورمان روز دوشنبه (۱۵ آذر ۱۴۰۰) در نشست خبری خود با «فیصل مقداد»، همتای سوری با بیان اینکه گفتوگوهای خوب و مفید و رو به جلویی در خصوص روابط دوجانبه داشتیم که نگاه بر همکاری در حوزۀ اقتصادی و همچنین تمرکز بر روابط جامع است، اظهار داشت: «روابط دو کشور راهبردی و ممتاز است.»
وی با اشاره به اینکه امروز در خصوص مسائل مختلف دوجانبه گفتوگو کردیم، افزود: «سفر ایشان در زمانی انجام میشود که یکی از بزرگترین نمایشگاه های بازرگانی ایران در سوریه جریان دارد.» وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: «ایران حضور نیروهای خارجی در سوریه که بدون هماهنگی با دولت سوریه انجام شده را محکوم میکند. ما از بازنگری سیاست خارجی برخی کشورهای عربی و اروپایی و رفت و آمدهای اخیر به دمشق و بازگشایی برخی سفارتخانهها استقبال میکنیم.» دکتر امیرعبدالهیان همچنین گفت: «در خصوص افغانستان گفتوگوی مفصلی داشتیم و دربارۀ لزوم تشکیل دولت فراگیر در افغانستان اتفاق نظر داریم.»
وزیر خارجه کشورمان با اشاره به کمکهای مردمی و تسهیل کمکهای کشورهای دیگر به افغانستان از سوی ایران در شرایط تحریم، افزود: «اتفاقی در روزهای گذشته در یکی از نقاط مرزی ما افتاد که نیروهای مسلح ما با قدرت پاسخ آن ناهماهنگی را دادند. ما اعتراض رسمی خود را نیز اعلام کردیم. ایران در حفظ امنیت ملی و سرزمینی خود با هیچ طرفی تعارف ندارد.» دکتر امیرعبدالهیان در خصوص حملات پراکنده رژیم صهیونیستی به سوریه نیز گفت: «رژیم جعلی و تروریستی صهیونیستی ریشۀ ناامنی در منطقه و غرب آسیاست. سازش محدود برخی از کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی را به نفع صلح و امنیت منطقه نمیدانیم.» وی در بخش دیگری از سخنان خود ابراز امیدواری کرد که در آیندۀ نزدیک دیدار رؤسای جمهور دو کشور را در مکان مورد توافق داشته باشیم.
«فیصل مقداد»، وزیر خارجه سوریه نیز در این نشست گفت: «امروز پیام آقای بشار اسد و دعوت رسمی وی از آقای دکتر رئیسی برای سفر به سوریه را تقدیم ایشان کردم.» وزیر خارجه سوریه افزود: «دربارۀ موضوعات مختلف گفتوگو کردیم. با توجه به کثرت تحولات نمیتوانیم فاصله بین دیدارها را طولانی کنیم.» مقداد با بیان اینکه دربارۀ تحولات افغانستان و عراق نیز گفتوگوهایی بین طرفین انجام گرفته است، اظهار داشت: «روابط اقتصادی بین ایران و سوریه محور گفتوگوها بود و در جریان دیدار با آقای رئیسجمهور و دکتر امیرعبداللهیان دربارۀ آن صحبت کردیم.» وی ادامه داد: «همۀ موضوعات مورد گفتوگو مهم بودند، اما آنچه دائم پیش روی ماست، توسعۀ روابط دوجانبه است. ما مایلیم که این روابط به عالیترین سطح ممکن برسد. ملتهای ایران و سوریه و رهبران آنها علاقهمند به گسترش روابط هستند.»
وزیر خارجه سوریه با ذکر این نکته که حملات رژیم صهیونیستی به سوریه نمیتواند بی پاسخ بماند، اظهار داشت: «ما هر روز در حال پاسخ دادن به این حملات هستیم. کسانی که سوریه را مورد حمله قرار دادند دشمن سوریه هستند و از تروریستها حمایت کردند. رژیم صهیونیستی امروز این کار را میکند. شاید نحوۀ پاسخ امروز با فردا و پاسخ امروز با دیروز متفاوت باشد.» مقداد ادامه داد: «سوریه به شکلهای مختلف در حال پاسخ دادن به این حملات است، به خصوص با تعقیب بقایای گروههای تروریستی. برخی انتظار دارند که پاسخ حمله هواپیما با هواپیما باشد، ولی رژیم صهیونیستی نباید فراموش کند که شاید سوریه از حق چنین حملاتی بگذرد، اما اصل این مسئله را از یاد نخواهد برد.» وی یادآور شد: «رژیم صهیونیستی نباید دچار سو محاسبه شود و باید بداند که پاسخ این حملات داده خواهد شد.»
دکتر امیرعبداللهیان نیز در این نشست خبری اظهار داشت: «در دیدار با آقای رئیسجمهور، قرار شد آقای رستم قاسمی رئیس کمیسیون مشترک دو کشور شود.» وزیر خارجه کشورمان با ذکر این نکته که فکر میکنم منطقۀ ما در آینده شاهد تحولات جدیدی خواهد بود، گفت: «بر اساس پیامها و اظهارات مقامات آمریکایی، آنها چارهای جز خروج از کشورهای منطقه را نمیبینند. شاید در هفتهها یا ماههای آینده شاهد بخشی از آن باشیم.» وی خاطر نشان کرد: «تحولات آینده را با دقت دنبال میکنیم. نسبت به بازگشت آرامش به افغانستان و بازگشت آوارگان سوری به کشورشان و در زمینۀ بازسازی سوریه، با قدرت ادامه خواهیم داد.» وزیر خارجه سوریه نیز در ادامه این نشست گفت: «من تمام کشورها از جمله کشورهای در حال توسعه را دعوت میکنم که سکوت خود دربارۀ تحریمها را بشکنند. این تحریمها مردم ضعیف و فقیر را هدف قرار میدهد. ما خواستار لغو هرچه سریعتر تحریمها هستیم.»
فیصل مقداد با بیان اینکه شاید این تصور شود که سوریه از سد مشکلات گذشته و از مشکلات اقتصادی هم عبور کرده، اما چنین نیست، تصریح کرد: «سوریه اهمیت ویژهای را برای روابط با ایران قائل است و مسیر را برای مشارکت ایران در پروژههای اقتصادی باز کرده است. ما از هرگونه مشارکت ایران در سوریه استقبال میکنیم.» وزیر خارجه کشورمان در بخش دیگری از این نشست دربارۀ مذاکرات هستهای با بیان اینکه ما در گفتوگوهای خود، مشاور رسانهای بی نام و نشان نداریم، افزود: «مواضع ایران یا توسط مذاکره کنندۀ ارشد، یا سخنگو یا من اعلام میشود؛ لذا عناوین کلی نداریم. ما با جدیت ابتکار و برنامه در دور جدید گفتوگوها شرکت کردیم.»
دکتر امیرعبدالهیان ادامه داد: «حتماً باید غربیها برنامه و حسن نیت برای رفع تحریمها داشته باشند. هدفگذاری ما در وین لغو تحریمهای برجامی و بازگشت کامل در اجرای تعهداتشان است.» وی افزود: «سه کشور اروپایی هیچ ابتکاری در این مذاکرات نداشتند، گویا به دنبال ارزیابی تیم ما بودند. تا آخرین لحظه ۳ کشور اروپایی نتوانستند، طرح و ایدۀ عملیاتی ارائه کنند. ما به آنها گفتیم دولت دکتر رئیسی دولت عملگرا و نتیجه محور هست. برای اینکه طرفهای مقابل بدانند با برنامه شرکت کردهایم، دو متن مکتوب دادیم که کاملاً در چارچوب برجام است و هیچ چیزی فراتر از برجام نیست. مطالبات ما کاملاً منطبق بر برجام است.» وزیر خارجه کشورمان با اشاره به برخی شیطنتهای رسانههای غربی نیز گفت: «در اثنای مذاکرات، برخی از رسانهها و لابیها تلاش کردند که القا کنند، ایران غنی سازی ۹۰ درصد را شروع کرده است. در تماسی که با بورل روز جمعه (۱۲ آذر ۱۴۰۰) داشتیم، ایشان این موضوع را اعلام کرد و گفتم که جو سازی و کذب محض است.»
دکتر امیرعبدالهیان با بیان اینکه همزمان با مذاکره به دنبال پلن بی، نخواهیم بود، گفت: «ما توافق موقت را یک توافق خوب برای کشور نمیدانیم. توافق باید جامع باشد و مردم و ایران از مزایای رفع تحریم استفاده کنند. با همین رویکرد تیم ما به وین باز میگردد.» وی افزود: «به زودی مذاکرات از سرگرفته خواهد شد. ما به دنبال یک توافق خوب هستیم و از طرفهای مقابل انتظار داریم چنین رویکردی داشته باشند.» وزیر خارجه کشورمان، سفر وزیرخارجه امارات به دمشق را یک اقدام شجاعانه خواند و افزود: «ما بر اساس این اقدام گامهای بعدی را خواهیم برداشت. امیدواریم که کشورهای عربی دیگر هم چنین کاری کنند.»
منبع خبر: خبرگزاری فارس
نظر شما :